Boek over Kunst en Antiek

In de ‘vijf minuten van mijn leven’ lopen twee verhaallijnen naast elkaar: de passie en de nachtmerrie buitelen over elkaar heen en nemen de lezer mee in het turbulente leven van José de Goede,

Uoit kunst- en antiekhandelaar, eigenaar van een veilinghuis en nu nog steeds veilingmeester, makelaar en beëdigd taxateur. Tal van jaren houdt zij dagboeken bij die de bron vormen voor dit boek. De deur naar de handel in kunst en antiek, de wereld van Schone Schijn, zet zij hiermee op een kier.

José de Goede schrijft recht uit haar hart. Gedreven door haar passie voor kunst, haar doorzettingsvermogen en ondernemersgeest neemt ze grote risico’s. Met succes. Haar bedrijven floreren en in diverse media heeft ze haar eigen columns. Ze taxeert kunst waar mensen zich emotioneel mee hebben verbonden. De liefde voor het vak en vooral ook haar betrokkenheid maakt dat mensen zich naar haar openen, hun verhaal vertellen. Emotionele, bizarre, ontroerende en soms ook hele pijnlijke familiekwesties worden zichtbaar en raken. Maar evenzo ook de keiharde werkelijkheid van de kunst- en antiekhandel en de strijd om het geld.

Haar leven verandert radicaal als ze haar veilinghuis verkoopt. Het is het begin van een nachtmerrie die inmiddels zes jaar duurt. Wat bij iedereen kan gebeuren, overkomt José: iemand tegenkomen die je kapot probeert te procederen. De opeenvolgende rechtszaken en intimidaties beïnvloeden haar hele leven. Korte gedingen, hogere beroepen en een lange en hardnekkige strijd met het openbaar ministerie volgen elkaar op. Maar ook buiten de rechtszaal gaat de kwelling door. Als ze taxaties doet, voelt ze zich verplicht elke klant in te lichten over het risico dat ze morgen in de krant of elders in opspraak kan komen.

Na zes jaar lukt het José eindelijk om te gaan met de aanhoudende stress. Een energetisch therapeut verricht wonderen. José krijgt nieuwe inzichten en begint de zaken in een ander perspectief te zien. Ze komt steeds sterker uit de strijd. Op advies besluit ze in de tegenaanval te gaan om de juridische stalking te stoppen. Met succes. Dit boek wordt opgedragen aan alle slachtoffers van juridische stalking.

Op June 15, 2011